“Nederland is al jaren wereldwijd in de bovenste regionen te vinden op het gebied van bandbreedte.”
Glasvezel
Glasvezel is niet meer weg te denken uit onze huidige digitale economie. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het ingezet voor activiteiten van telecom operators, maar tegenwoordig zijn er zoveel meer toepassingen te zien, zoals verbindingen tussen private en publieke clouds in verschillende datacenters met snelheden tot 800 Gbps.
De grote steden zijn van oorsprong een populair woongebied vanwege de beschikbaarheid van werk. Maar door het vele thuiswerken is de locatie nu minder van belang en dat zorgt ervoor dat wonen buiten de grote steden aan populariteit wint. Hierdoor is de vraag naar glasvezelverbindingen alleen maar toegenomen.
Meer glasvezelaansluitingen noodzakelijk
De afgelopen jaren zagen we dat ook in deze rurale gebieden al veel glasvezel is aangelegd, maar er is nog een lange weg te gaan om alle Nederlandse bedrijven en huishoudens te voorzien van glasvezelverbindingen. In totaal zijn er zo’n 8 miljoen panden in Nederland met 6,1 miljoen aansluitingen. Als er jaarlijks 500.000 aansluitingen worden gerealiseerd, dan zouden in 2029 alle Nederlandse huishoudens over een glasvezelaansluiting kunnen beschikken.
Nederland is al jaren wereldwijd in de bovenste regionen te vinden op het gebied van bandbreedte. Door de grotere databehoefte neemt de vraag naar bandbreedte alsmaar toe. VPN-verbindingen vanuit huis naar het bedrijf, maar ook het videovergaderen via online platforms, zoals Microsoft Teams, Zoom en Google, Meet hebben hieraan bijgedragen. Volgens schattingen zullen we in 2030 wereldwijd zelfs twee keer zoveel data verbruiken als dat we nu doen.
Het is daarom noodzakelijk dat er meer glasvezelaansluitingen worden aangelegd, zodat we in de toekomst aan deze vraag kunnen blijven voldoen. De FCA biedt daarom eigenaars van glasvezelnetwerken de helpende hand, adviseert hen op basis van trends uit binnen- en buitenland en is in gesprek met de (lokale) overheid, het bedrijfsleven en alle andere betrokken partijen.
“Het is daarom noodzakelijk dat er meer glasvezelaansluitingen worden aangelegd, zodat we in de toekomst aan deze vraag kunnen blijven voldoen.”
Neem contact met ons op
Wilt u in contact komen met ons of heeft u vragen en/of opmerkingen? Wij helpen u graag! Vul het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.