Glasvezelverbindingen zijn niet direct zichtbaar, maar zorgen er wel voor dat we gebruik kunnen maken van digitale technologie zoals we gewend zijn.

Techniek

In Nederland worden veel Fiber To The Home (FTTH) glasvezelnetwerken aangelegd die gebaseerd zijn op point-to-point. Bij deze techniek lopen vanaf de PoP-locatie individuele glasvezels naar de eindgebruiker, zoals een huishouden, een bedrijfspand of een instelling. Doordat iedere eindgebruiker over zijn eigen vezel beschikt, kunnen zij beschikken over gegarandeerde bandbreedtes, afhankelijk van het abonnement dat wordt afgesloten bij een internetprovider.

Een afgeleide van FTTH is Fiber to the Curb (FTTC). Het verschil tussen FTTC en FTTH is dat bij de eerste glasvezel tot de wijkcentrale wordt aangelegd en het laatste stuk tussen de wijkcentrale en de aansluiting in een woning een traditionele koper/coax verbinding wordt aangeboden.

Er wordt daarnaast voortdurend gewerkt aan nieuwe technieken om het lichtspectrum nog beter te benutten bij het belichten van glasvezel. Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht of de hoeveelheid data die per seconde kan worden verzonden door een vezel kan worden vergroot door data te ‘stapelen’ in meerdere spectrums. Hierdoor worden doorvoersnelheden van petabytes per seconde mogelijk. Deze technieken zullen waarschijnlijk als eerste worden ingezet in de langeafstands corenetwerken.

De landelijke netbeheerders hebben nieuwe aansluitkasten en richtlijnen ontwikkeld speciaal voor onbemande objecten, waaronder laadpalen, parkeerautomaten en ook objecten voor de verschillende telecom operators.Bij de introductie van de nieuwe aansluitkasten...
Tijdens het mini college gaven Edwin Steenhuijsen Piters van Arcadiz en Remco Kaphorst van AFIBER hun kijk op hoe ze nu gebruikmaken van elkaars netwerk en hoe ze dat eventueel...
Sinds een half jaar is wereldspeler IMMCO ook actief op de Europese  glasvezelmarkt met diensten op het gebied van engineering en netwerken. IMMCO heeft de ambitie om de komende jaren...

Er wordt voortdurend gewerkt aan nieuwe technieken om het lichtspectrum nog beter te benutten bij het belichten van glasvezel.

Neem contact met ons op

Wilt u in contact komen met ons of heeft u vragen en/of opmerkingen? Wij helpen u graag! Vul het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.