Christian Berg over marktontwikkelingen in Denemarken en Europa tijdens de Fiber Vakdag

De vraag naar hoogwaardige connectiviteit is niet alleen in Nederland hoog, maar ook in de rest van Europa. De uitrol van glasvezel is daarom van belang om aan deze toenemende vraag te voldoen. Maar hoe gaan we de uitrol van gestroomlijnde maatregelen en processen beheren om zo snelle en veilige connectiviteit voor iedereen en overal in Europa mogelijk te maken? Christian Berg, medeoprichter van de ELFA, geeft hierover tijdens zijn presentatie op de Fiber Vakdag op 9 november meer informatie, maar licht nu al een tipje van de sluier op.

Glasvezel in Denemarken
Een van de landen in Europa waar glasvezel al gemeengoed is, is Denemarken. Christian Berg werkt sinds 2006 bij Dansk Energi en focust zich – voor de bij Dansk Energi aangesloten bedrijven (fiber-utilities) – op de best mogelijke marktvoorwaarden voor de uitrol van glasvezel. “In Denemarken hebben we 16 regionale fiber coöperaties die begin deze eeuw zijn begonnen met het aanleggen van FTTH-netwerken. De voornaamste redenen hiervoor was de ontoereikende breedband snelheid en een gebrek aan marktconcurrentie voor fiber coöperaties. Vandaag de dag hebben de coöperaties meer dan 40 commerciële overeenkomsten met tien verschillende internet service providers. Verder hebben de fiber utilities in de laatste vijftien jaar 3,5 miljard euro geïnvesteerd in de aanleg, waarbij de meeste partijen het doel hebben gesteld om in de komende 2-3 jaar volledige glasvezeldekking te realiseren.”

Het resultaat liegt er niet om. Op dit moment is 80% van de Deense huishoudens in stedelijke gebieden aangesloten op glasvezel, terwijl de landelijke gebieden een dekking hebben van bijna 70%; een van de hoogste dekkingen binnen Europa. Daarnaast is, volgens Ookla Speedtest, de downloadsnelheid van de breedbandnetwerken in Denemarken een van de snelste in Europa.

Marktontwikkelingen
Op de Fiber Vakdag zal Christian Berg dieper ingaan op de huidige marktontwikkelingen binnen Denemarken en hoe de ontwikkelingen zich verhouden tot de situatie in Europa. Berg: “In Denemarken houdt de Danish Business Authority (DBA) zich flink bezig met onze sector. In hun meest recente marktanalyse zijn ze onder meer tot het voorstel gekomen om de landelijke markt onder te verdelen in 21 lokale gebieden, gebaseerd op het voorzieningsgebied van netbeheerders. We zijn het eens dat er meer nadruk moet worden gelegd op een gedetailleerde beoordeling van de geografische markt naarmate de concurrentie zich ontwikkelt. Maar de manier waarop de DBA dit wil doen, zorgt ervoor dat 13 van de 16 fiber coöperaties straks worden bestempeld als ‘machtspartijen’ in de sector. Op deze manier worden fiber utilities met 3000 tot 5000 klanten gereguleerd terwijl andere partijen, zoals kabeloperators met meer dan 50.000 klanten, niet als machtspartij worden beoordeeld en gereguleerd.

Meer weten?
Wilt u meer details over deze marktontwikkelingen? Of bent u benieuwd naar hoe de Deense situatie betrekking heeft op Nederland en Europa? Kom dan naar de presentatie van Christian Berg tijdens de Fiber Vakdag op 9 november. Meld u aan!