Immco Inc. logo

De engineers van IMMCO begrijpen heel snel wat een opdrachtgever nodig heeft

Sinds een half jaar is wereldspeler IMMCO ook actief op de Europese  glasvezelmarkt met diensten op het gebied van engineering en netwerken. IMMCO heeft de ambitie om de komende jaren in Nederland een speler van betekenis te worden. Om hun zakelijke netwerk uit te breiden en op de hoogte te blijven van alle technologische ontwikkelingen op glasvezelgebied hebben ze zich onlangs als partner aangesloten bij de FCA. 

“We halen 80 procent van onze business uit het ondersteunen van bedrijven op het gebied van engineering en ontwerpen van glasvezelnetwerken. Naast glasvezelnetwerken doen we ook werkzaamheden voor HFC-, koper- en 5G-netwerken. Dat doen we wereldwijd in vele landen, zoals Engeland, Ierland, Verenigde Staten, India, Australië en Nieuw-Zeeland.”, vertelt Marc Hollander, Senior Vice President Europe bij IMMCO. “We richten ons op het laatste stuk glasvezelnetwerk dat eindigt bij de voordeur van een woning of bedrijf. Op basis van verschillende softwareplatformen leveren we informatie waarmee de graafploeg van onze opdrachtgever aan de slag kan.”

Pilotprojecten voor telecomoperators

IMMCO is een half jaar geleden gestart op de Nederlandse markt. Ze doen op dit moment een aantal pilotprojecten voor telecomoperators. Ze verwachten dat deze pilots leiden tot concrete opdrachten. “De telecomoperators zijn enthousiast over de kwaliteit van ons werk tijdens deze pilots. We krijgen goede feedback en dat vormt voor ons een goede start op de Nederlandse markt.” De kracht van IMMCO is dat ze in staat zijn om in 99 van de 100 gevallen in één keer een goed ontwerp kunnen maken. Dat is voor telecombouwers essentieel, want die willen tijdens de aanleg van glasvezel niet met onaangename verrassingen worden geconfronteerd, zoals bijvoorbeeld een betonnen weg waar een glasvezelkabel doorheen moet. 

Met behulp van de Project Cost Estimator kan een netwerkoperator of netwerkbouwer gemakkelijk een businesscase maken. Dit maakt de kosten van een te bouwen netwerk inzichtelijk. IMMCO helpt de opdrachtgevers ook met het aanvragen van vergunningen. Dat blijkt namelijk in de praktijk een behoorlijke uitdaging te zijn. “Op dit gebied beschikken we over de nodige kennis en ervaring om ze daarmee te ondersteunen. Als wij de vergunningen regelen, is dat voor de telecombouwer een hele zorg minder.”

“Dat we alles vrijwel in één keer goed doen, komt door ons wereldwijde netwerk van meer dan 500 engineers die over veel kennis en ervaring beschikken. We kunnen direct in het format van de opdrachtgever werken. Dat waarderen onze opdrachtgevers. Doordat we doordachte ontwerpen aanleveren, heeft een opdrachtgever minder vragen en hoeft deze ook minder heen en weer te bellen. Dat scheelt weer tijd. Maar voordat we aan de slag gaan, stellen we ook kritische vragen aan onze opdrachtgever. Onze diensten zijn scherp geprijsd in de zin dat we value for money bieden. Op dat punt onderscheiden we ons van onze concurrenten.”

Ontwikkelen van software

Daarnaast houdt IMMCO zich ook bezig met het ontwikkelen van software. Ze hebben twee standaardpakketten die elke glasvezelpartij kan gebruiken. “Met ons softwarepakket iBISS kan een operator of netwerkbouwer met een iPad voor of tijdens de aanleg een inventarisatie maken, denk aan de ‘as-built’ wijzigingen die moeten plaatsvinden. Met de iPad kunnen ze gemakkelijk wijzigingen aangeven en deze worden centraal in de AutoCAD-omgeving of een ander tekenpakket aangepast. Het is een krachtige tool.” 

Recent is Artificial Intelligence aan de applicatie toegevoegd waardoor het pakket zelf in staat is om objecten zoals antennes en masten te herkennen. “Ook zijn we nu bezig met augmented reality. Dat werkt zo: via de camera van een smartphone of iPad krijgen gebruikers realtime informatie over bijvoorbeeld de wijkkast. Ze zien onmiddellijk waarmee deze wijkkast is verbonden en waar de verbinding naartoe loopt. 

Actuele ontwikkelingen glasvezelmarkt

Wat zijn voor IMMCO de belangrijkste redenen geweest om zich aan te sluiten bij de FCA? ”Via de FCA zijn we in staat om ons zakelijke netwerk in de Nederlandse glasvezelsector uit te breiden. We hebben hierdoor inmiddels onze naamsbekendheid weten te vergroten en we doen nu al een aantal projecten met relaties van de FCA. Daarnaast komen we via de FCA ook te weten welke actuele ontwikkelingen er in Nederland spelen op het gebied van glasvezel.”, besluit Marc Hollander.

Andrew van der Haar, Managing Director van de Fiber Carrier Association: “We zijn ontzettend blij dat IMMCO zich bij ons heeft aangesloten. Het is een internationale speler die sinds kort ook actief is in de Nederlandse glasvezelsector. IMMCO is een echte kennispartij die de partners van de FCA veel heeft te bieden. We kijken uit naar een vruchtbare samenwerking op alle kennisgebieden binnen de glasvezelsector.”