Duitse overheid wil overal gigabit in 2025

De Duitse overheid heeft een plan gepresenteerd om in 2025 downloadsnelheden van 1 Gbps mogelijk te maken. Minister van verkeer en digitale infrastructuur

Alexander Dobrindt volgt de adviezen van denktank Fraunhofer Fokus voor een plan in vier stappen.

Eind 2018 moet in elk huishouden minstens 50 Mbps beschikbaar zijn, waarbij veel aansluitingen al geschikt zijn voor gigabit. Alle nieuwbouwwoningen moeten FTTH of FTTB krijgen. Eind 2019 moeten alle onderbedeelde regio’s en alle bedrijventerreinen zijn voorzien van glasvezel. Nog een jaar later begint de uitrol van 5G.

In de laatste fase van het project ambieert de Duitse overheid gigabit convergente infrastructuur in het hele land voor vast breedband en 5G. Er is 4 miljard euro vrijgemaakt voor de plannen en daar komt nog 10 miljard bij.

De alternatieve aanbieders (iedereen behalve Deutsche Telekom) hebben zich verenigd in Netzallianz Digitales Deutschland, op zich weer samengesteld uit Breko, Buglas en VATM. De sector heeft 8 miljard geïnvesteerd in 2015 en 2016 en zegt zo nodig meer te zullen investeren.

De Netzallianz dringt aan op meer zekerheid rond regulering en financiering en pleit voor een flexibele benadering. Bovendien wijzen ze op het feit dat ook andere parameters belangrijk zijn, zoals redundantie, jitter, beveiliging en latency.

Bron: Telecompaper