NorthC Datacenters

“Fiber vormt de basis voor de Region Connect Ring van NorthC Datacenters”

Met tien datacenters in de metropoolregio Amsterdam, Rotterdam-Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen is NorthC een datacenterbedrijf met impact. FCA sprak met Rick van Fucht, Manager Partner Ecosystems van NorthC en tevens één van de medeoprichters van de FCA, over de Region Connect Ring, de cloud en de rol die lokale carriers spelen in het Nederlandse connectivity ecosysteem.

Recentelijk heeft NorthC onder de naam Region Connect Ring de tien eigen regionale datacenters via snelle glasvezelverbindingen met elkaar verbonden. De tien vestigingen fungeren nu als één virtueel datacenter. NorthC is het eerste datacenterbedrijf in Nederland dat op deze schaal alle datacenters naadloos met elkaar heeft verbonden. 

Redundante en schaalbare dataverbindingen 

“Een klant kan bijvoorbeeld zijn infrastructuur in het datacenter in Eindhoven hebben staan, terwijl de back-up voorzieningen in het datacenter Groningen zijn ondergebracht. Via een ethernet-verbinding kunnen klanten de diensten uit alle tien NorthC locaties afnemen. Het is nu heel eenvoudig om zaken te doen met partijen die op één van deze tien locaties aanwezig zijn, denk aan cloud- en netwerkleveranciers.”, verduidelijkt Rick van Fucht.

Klanten van NorthC beschikken tussen de tien datacenters over verbindingen met  bandbreedtes van 100 Mbit/s tot 10 Gbit/s of zelfs meer indien gewenst. De glasvezelverbindingen tussen de datacenters zijn redundant uitgevoerd. Bij een eventuele uitval van een verbinding neemt een andere glasvezelverbinding de taak over en de klant merkt hier niets van. 

Voor het mogelijk maken van de Region Connect Ring is de juiste connectiviteit nodig, óók voor de last mile. Rick van Fucht: “Fiber vormt de basis voor de Region Connect Ring van NorthC. We zijn dan ook partner van de FCA. Sinds een aantal jaren verwachten klanten dat je als partner naast datacenterdiensten ook aanvullende connectiviteitsdiensten aanbiedt zoals de transportlaag (L1&L2). Die vraag breidt zich uit. Lokale en regionale fiber carriers vormen daarom het fundament voor onze onze connectiviteitstrategie. Zonder deze carriers wordt het een uitdaging om klanten van connectiviteit te voorzien.” 

“We werken in onze datacenters ook nauw samen met regionale carriers. Eindhoven is daar een mooi voorbeeld van: daar bedienen we samen met Breedband Regio Eindhoven (BRE) tientallen klanten. Ook in Groningen en Delft hebben we een dergelijke samenwerkingen, zoals bijvoorbeeld het Community Network Groningen (CNG) en de Stichting Breedband Delft.”

Cloud leidt tot meer vraag naar private connectiviteit

De regionale samenwerkingen zijn niet alleen gericht op de lokale klanten, maar ook op klanten op andere locaties. ‘We kunnen bijvoorbeeld een SaaS-leverancier of hoster die bij ons in Amsterdam staat, eenvoudig koppelen met een regionale carrier. Zo kan die partij zijn diensten met gegarandeerde bandbreedtes leveren. Er zijn natuurlijk andere mogelijkheden om dit te doen, bijvoorbeeld via het openbare internet, maar we streven ernaar om ook meer ‘premium’ opties in ons aanbod te hebben.”

Van Fucht doelt daarmee op de toenemende vraag naar private connectiviteit door het volwassen worden van clouddiensten. “Waar je een jaar of vijf geleden nog zag dat connectiviteit naar de public cloud vooral via het internet verliep, kiest men nu vaker voor private connectiviteit. Het internet is heel geschikt voor allerlei toepassingen, maar zodra je meer zekerheid wilt over beschikbaarheid en kwaliteit moet je op zoek naar alternatieven. Wij voorzien onze klanten hierin. Daarbij werken we nauw samen met zowel regionale carriers als public cloudproviders. Zo kunnen cloudverbindingen veilig en betrouwbaar tot in het bedrijfspand worden geleverd als die behoefte er is.”

Verder uitbouwen regionale propositie

NorthC werkt aan het verder uitbouwen van het regionale aanbod. Zo wordt het datacenter nabij het vliegveld Rotterdam – The Hague Airport in Zestienhoven steeds belangrijker. Het aantal carriers dat aanwezig is in het datacenter neemt snel toe. Dit jaar wil NorthC hier een uitbreiding realiseren. Van Fucht: “Het datacenter had voorheen geen carrierneutrale strategie, waardoor er geen noodzaak was voor de aanwezigheid van een brede variatie aan carriers. Daar willen wij nu verandering in.”

Met name op regionaal niveau is het Nederlandse carrierlandschap erg versnipperd, constateert Van Fucht. “Het is goed dat er zo’n rijke verscheidenheid aan carriers is in Nederland. Je hebt echt wat te kiezen en wij willen als leverancier van datacenterdiensten op lokaal niveau nauw samenwerken. Hoe beter het samenspel tussen datacenter en carrier is georganiseerd, des te beter dat is voor het vestigingsklimaat in de regio. Daarom is een organisatie zoals de FCA ook zo belangrijk. Dankzij de open netwerken die door heel Nederland aanwezig zijn, is er echt ook keuzevrijheid voor eindgebruikers. Dat moeten we met hand en tand verdedigen en verder versterken. Daar hebben alle partijen in het digitale ecosysteem profijt van. De samenwerking die de FCA voorstaat, is dan ook essentieel voor steden, regio’s en op nationaal niveau. Als NorthC ondersteunen wij die missie graag.”