In Nederland hebben we een sterke digitale infrastructuur die een maatschappelijke meerwaarde vormt. Miljoenen mensen kunnen elke dag vrijwel onverhinderd gebruik maken van betrouwbare en snelle verbindingen, die indirect ook zorgen voor economische groei. Toekomstbestendig beleid uitzetten is daarom zeer belangrijk. Maar onderstreept politiek Den Haag ook het belang van onze digitale infrastructuur? Kees Verhoeven, oud-politicus en FCA-adviseur, legt in deze blog onder andere uit hoe bewustzijn bij beleidsbepalers wordt gecreëerd.
Met zijn jarenlange ervaring als Tweede-Kamerlid en woordvoerder Digitalisering bij D66, weet Kees Verhoeven hoe de vork in de steel zit over hoe er in Den Haag wordt gedacht over de digitale infrastructuur. “De afgelopen tien jaar heeft dit onderwerp niet hoog op de agenda gestaan. Twee redenen hiervoor zijn het gebrek aan kennis en de hoge vanzelfsprekendheid dat ‘het’ (lees: veilige en snelle internetverbindingen) er gewoon is.”
Digitale infrastructuur laag op politieke agenda
Maar zo gewoon is dat zeker niet. “In de pandemie hebben we vooral gezien hoe belangrijk zo’n sterke infrastructuur is. Miljoenen mensen hebben, onder meer door goede glasvezelverbinding, vrijwel ongestoord thuis kunnen werken waardoor we met z’n allen de (digitale) economie draaiende hebben gehouden. In Nederland lopen we daarin voorop als je het vergelijkt met de rest van Europa. We hebben nu nog goud in handen, maar dit kan op langere termijn brons worden als we niet daadkrachtig optreden.”
Want hoe het komt dat onze digitale infrastructuur laag op de politieke agenda staat? Volgens Kees ligt dit, naast de onwetendheid vanuit politiek Den Haag, ook aan hoe de sector zich presenteert. “Binnen de (glasvezel)sector worden vaak woorden, zoals ‘connectiviteit’, gebruikt die voor beleidsbepalers te abstract zijn. Je moet hen daarom prikkelen door concretere voorbeelden te geven die meteen tot de verbeelding spreken. Een andere manier is om meer zelfbewustzijn binnen de branche te creëren. Voorheen had niemand ooit gehoord van Brainport Eindhoven en nu praat iedereen in Den Haag over Eindhoven als dé technologische bakermat van Nederland. We moeten daarom als digitale- en glasvezelsector ons meer gaan presenteren als een mainport die er mede voor zorgt dat de Nederlandse economie sterk en stabiel blijft.”
Meer weten?
Op dinsdag 9 november deelt Kees Verhoeven tijdens zijn presentatie op de Fiber Vakdag alle ins- en outs over de gedachtegang van beleidsbepalers en hoe de sector hier het beste op kan anticiperen. Kom naar de Fiber Vakdag in het Bouw & Infra Park in Harderwijk en verruim uw kennis onder andere over de brug tussen politiek Den Haag en de glasvezelsector.