Netways

Netways ondersteunt organisaties met het realiseren van een stabiel en snel glasvezelnetwerk

Bij de FCA zijn verschillende partners, zoals fiberfabrikanten, hardwareleveranciers, aannemers, grondwerkers en gemeenten, aangesloten. Wie zijn de partners en wat doen ze precies? Om deze vragen te beantwoorden, is de FCA gestart met een serie partnerinterviews. Onze partner Netways bijt de spits af met het eerste interview.

Al meer dan 25 jaar levert Netways diensten en hardware aan bedrijven in de glasvezelsector die grofweg twee uitdagingen hebben: de groei van data bijbenen en zorgen dat het netwerk altijd up-and-running blijft. Als expert in  Ethernet en Fiber Optical infrastructuren is Netways als geen ander in staat om de juiste oplossing te adviseren. 

“Netways levert diensten voor actieve apparatuur die wordt ingezet vanaf de backbone tot aan edge van het glasvezelnetwerk. We verkopen en onderhouden deze intelligente hardware.”, vertelt John van Lopik, directeur van Netways Europe. “We leveren hardware en diensten aan datacenters en ondernemingen die toegang tot het internet geven. Denk aan partijen als Eurofiber, NL-ix, TriNed, Teleplaza en DELTA Fiber Nederland.”

Fiberexpert

Daarnaast ondersteunt Netways resellers die ook als system integrator opereren. Deze partijen hebben niet altijd specifieke kennis over glasvezel, belichting en monitoring in huis. Ze weten niet hoe ze een passend design moeten maken en welke apparatuur daarvoor benodigd is. Netways ondersteunt deze partijen met consultancy, hardware en indien nodig beheer.

Luc Niggebrugge, Chief Technology Officer: “Slechts een paar bedrijven in Nederland beschikken over uitgebreide kennis van DWDM. Naarmate ISP’s en MSP’s groter worden, halen ze wat kennis hierover in huis. Desondanks worden we bij complexere verbindingen en vraagstukken vaak geconsulteerd. Vooral als de afstanden toenemen, wordt het al snel een stuk ingewikkelder. Dat is ook van toepassing bij het realiseren van een snelheidstoename van een verbinding die tegelijkertijd stabiel en betrouwbaar moet blijven functioneren. We beschikken over de juiste expertise om deze vraagstukken vakkundig op te lossen. Zo kan de vraag naar steeds meer bandbreedte binnen het beschikbare glasvezelnetwerk probleemloos worden gefaciliteerd.”

“We leveren zorgvuldig geselecteerde en kwalitatief hoogwaardige apparatuur die een snel en stabiel glasvezelnetwerk mogelijk maakt. Natuurlijk is er altijd wel goedkopere hardware beschikbaar. Maar als jouw engineers of installateurs later onnodig in het veld storingen moeten verhelpen, dan heeft die kostenbesparing weinig toegevoegde waarde. Bovendien zijn klanten ook niet blij met een glasvezelnetwerk dat niet optimaal presteert.”, verduidelijkt John.

Luc: “Onze bedrijfsfilosofie is: weten wat je verkoopt en verkoop wat je weet. Sommige system integrators beschikken over grote netwerkteams en weten alles van Juniper of Cisco. Maar ze weten niet voldoende over DWDM en bijbehorende actieve apparatuur. Specifieke kennis over Fiber Optic oplossingen is ons specialisme. Dat is ook de reden waarom we een beperkt merkportfolio aanbieden, omdat je eenvoudigweg niet alles over alle oplossingen en merken kunt weten. Onze filosofie is: voor alles wat je verkoopt, moet je beschikken over expertkennis. Een heel breed portfolio met tientallen merken past niet in deze filosofie. Sommige bedrijven zeggen: kennis die we niet hebben, kopen we wel in. Door onze kennis komen ze dan vaak bij ons uit.”

Lifecycle management

Netways verzorgt ook de logistieke afhandeling van de apparatuur. Ze leveren voorgeconfigureerde apparatuur en ze refurbishen hardware om de levensduur te verlengen. Daarnaast bieden ze ook reparatiediensten en afgeschreven hardware voeren ze gecertificeerd af. In samenwerking met gespecialiseerde bedrijven ontmantelen ze de hardware en de de vrijgekomen grondstoffen kunnen later weer worden hergebruikt. De doelstelling is om 95% van de materialen later weer te gebruiken bij de productie van nieuwe hardware. 

End-to-end glasvezelencryptie

John: “In de glasvezelsector is security steeds belangrijker. Tussen trusted locaties versleutelen we end-to-end het dataverkeer, zodat kwaadwillenden niet onderweg een glasvezel kunnen opgraven en afluisteren. Of glasvezelverbindingen in de praktijk al zijn afgetapt? Bij instellingen die echt gevoelige informatie versturen, zijn in elk geval pogingen ondernomen, maar of die succesvol waren, krijg je meestal niet te horen. Na een event of risico-analyse benaderen ze ons met de vraag of we een oplossing voor

end-to-end encryptie kunnen bieden. Versleutelen is mogelijk op verschillende niveaus. Op een lager niveau (Layer 1) is de overhead minder, waardoor de latency lager is. De snelheid is hoger. Vanwege de effectiviteit is encryptie over glasvezel ontzettend populair.”

Verglazen van interne bedrijfsnetwerken

Het verglazen van netwerken binnen bedrijven is ook een oplossing van Netways. In de meeste gevallen stopt de glasvezelkabel in de meterkast. Netways kan deze glasvezelkabel binnen een gebouw doortrekken. Traditionele kabels voor het faciliteren van een intern netwerk nemen veel ruimte in en vormen een belasting voor het milieu. Een beter alternatief is daarom de glasvezel, die veel langer meegaat dan koper en hogere snelheden mogelijk maakt. Installatiebedrijven zouden dit massaal moeten omarmen, maar werken redelijk traditioneel. De huidige systematiek bij het aanleggen van interne netwerken is al zeker 40 tot 50 jaar oud. Ondanks het feit dat deze werkprocessen lastig te veranderen zijn, kiezen steeds meer bedrijven ervoor om hun interne netwerk ook te verglazen.

Uitdagingen voor glasvezelsector

“De grootste uitdagingen voor de glasvezelsector op dit moment? De samenwerking tussen partijen die glasvezel voor consumenten aanleggen, verloopt niet altijd even soepel. Het kan daardoor gebeuren dat er glasvezelkabels van meerdere partijen bij iemand in de straat liggen. Verder zien ze dat het in de grond drukker begint te worden. Het is niet altijd even gemakkelijk om nieuwe of extra glasvezelskabels van A naar B te krijgen. Klanten komen dan weer bij ons met de vraag: hoe kunnen we de capaciteit van ons netwerk vergroten?”, besluit John.