Nieuwe inzichten glasvezelsector tijdens NGON & DCI

Andrew van der Haar (directeur FCA) was aanwezig op NGON DCI in Barcelona (21-23 juni). In deze blog deelt hij de nieuwe inzichten die hij heeft opgedaan tijdens dit meerdaagse event.

Next Generation Optical Networking en Datacenter Infrastructure (NGON & DCI), het event is een begrip in de optische markt. 23 jaar geleden is het event begonnen door technische organisaties om kennis te delen. Na Monaco en Nice, was de sector nu bijeengekomen in de Hyatt Regency Tower in Barcelona; een hele mooie locatie.

Energie besparen

Het is mooi om te zien dat er binnen de glasvezelsector toch weer subdisciplines zijn. Voor zover ik heb gezien, waren er veel partijen aanwezig die zich bezighouden met optische componenten waaronder Huawei, ZTE, ADVA, en Infinera.
Tijdens de eerste dag waren er veel kennissessies die inhoudelijk gingen over het verbeteren van de optische componenten. Een mooi aspect, wat ik begreep ik uit de sessies, is dat fabrikanten druk bezig zijn om de watts die per bitt nodig zijn te verminderen. Ondanks het vergroten van de snelheid, is er dan minder energie nodig voor deze capaciteit.

Nederlandse markt voor connectiviteit

Tijdens de tweede dag was er de gelegenheid om stands te bezoeken waar diverse aanbieders hun producten lieten zien. Ook stonden er deze dag meerdere sessies en paneldiscussies op de planning. Als FCA was er de mogelijkheid om een overzicht te geven van de Nederlandse markt voor datacenters en connectiviteit. Deze presentatie gaven we samen met DDA om zo gezamenlijk een inzicht te geven over de toepassingen die uit de markt naar ons toekomen en de vraag naar bandbreedte in kaart te brengen. 

Panelsessie 5G en glasvezel

Ook interessant was de panelsessie over 5G, front- en backhaul connection and mobile & fixed convergence. Tijdens de sessie kwam duidelijk naar voren dat het belangrijk is om standaarden af te spreken én dat apparatuur uitwisselbaar moet zijn. Mooi om te zien dat de meeste vendoren hier toch gehoor aan geven. Zo is bijvoorbeeld Philippe Lancou van Orange dagelijks bezig met de het optimaliseren van de mobile en fixed convergence. Op de Fiber Vakdag gaan we dieper in op de standaarden. 

Nieuwe uitdagingen

Zelf zag ik nog wel een uitdaging voor de markt voor edge computing en de distributie van data naar centrale plaatsen. De andere panelleden gaven aan dat dit ook zeker een uitdaging is. Zo gaf Huawei aan dat ze in diverse Chinese steden hier wel al goede invullingen aan geven, maar dat het geen makkelijke opgave is. Zeker niet als je nu ook al rekening moet houden met 6G-netwerken.
 
Voor de FCA merk ik dat het belangrijk is om zichtbaar te zijn op deze events. Door de vele gesprekken die ik tijdens deze events heb, hoor ik dat Nederland een belangrijke speler is. Er zijn bijvoorbeeld al veel samenwerkingsverbanden met bedrijven die actief zijn in Nederland en diverse toepassingen hier al reeds hebben geïmplementeerd. Ik ben van mening dat we als (glasvezel)sector we dat meer mogen uitdragen en trots mogen zijn op deze belangrijke positie.