connectiviteit

Terugblik Submarine Network event

Op 12 en 13 februari 2019 vond het Submarine Network EMEA event in London plaats. Zichtbaarheid op dit evenement was voor de FCA van groot belang en daarom steunde wij het Submarine Network EMEA dan ook als associate partner. Het waren twee intensieve dagen.

Internationale zeekabels zorgen ervoor dat ons land goed verbonden is met o.a. het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Veel van deze zeekabels zijn begin 2000 aangelegd en als FCA zijn wij van mening dat Nederland moet pleiten om bij de bouw van nieuwe routes de kabels in Nederland aan land te laten komen. Metropool regio Amsterdam, waar veel datacenters gevestigd zijn, kan niet zonder deze verbindingen. Waar het aan land relatief eenvoudig is om mantelbuizen of extra vezel aan te leggen, is dat over zee een stuk lastiger. Het is daarom nu van belang om vooruit te kijken. Vanuit het perspectief van de partijen die zeekabels aanleggen en beheren werd en wordt heel anders naar kabels op land gekeken.

Tijdens het event kwamen deze en andere onderwerpen meerdere keren naar voren. Zo ook de uitdaging van de toenemende vraag naar nieuwe routes. Al ons dataverkeer tussen de verschillende continenten loopt maar over een paar routes. Ook de OTT spelers als voorbeeld Facebook en Google die soms ook zelf trac├ęs bouwen zien ze als een uitdaging. Later dit jaar is het de bedoeling om een gesprek te organiseren met internationale carriers, datacenters en het ministerie van EZK om dit topic te bespreken. We zullen dit in samenwerking met stichting DINL en de Dutch Data Center Association (DDA) oppakken.