glasvezelmarkt

Grotere intrinsieke waarde voor glasvezelmarkt

De nationale en internationale glasvezelmarkt groeit ontzettend hard. Op dit moment hebben ongeveer 4 miljoen Nederlandse huishoudens de mogelijkheid om glasvezel af te nemen. Die enorme toename ziet ook Joeri van Bogaert, oprichter en directeur van Capabilities. Daarom geeft hij alvast een voorproef voor zijn presentatie op 11 oktober tijdens de Fiber Vakdag.

Glasvezelnetwerken hebben momentum

Maar hoe komt het toch dat glasvezel nu zo ontzettend in de lift zit? “Anderhalf tot twee jaar geleden is er een belangrijke ontwikkeling aan de gang gezet. Het wordt steeds makkelijker voor semi-rurale gebieden om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Ook wordt er nu steeds meer netwerken aangelegd in dichtbevolkte grote steden. Mede daarom is er momentum voor capex en wordt de penetratiegraad positief beïnvloed. De investering en intrinsieke waarde van glasvezel wordt daarmee alleen maar versterkt bij zowel jong als oud”, vertelt Joeri. 

Nationale en internationale verschillen glasvezelmarkt

Ook op internationaal gebied gebeurt er veel. Zo legt Joeri graag uit wat voor effect glasvezel heeft op de maatschappij. “Goede breedband voorzieningen worden vaak als graadmeter genomen voor waar mensen willen wonen. Er is een onderzoek uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk die dit scherp in kaart brengt. De prijs van een woning die geen glasvezel had, was bijna 15 tot 20% lager dan een woning in hetzelfde gebied die wel een aansluiting tot de beschikking hebben.

Investeringen in het buitenland

Door de toegenomen waarde en motivatie voor glasvezel, nemen ook het aantal investeringen toe. In zijn presentatie op de Fiber Vakdag vertelt Joeri alles over de ins and outs op dit gebied. Ook legt hij uit wat er buiten Nederland gebeurt. “In Duitsland heb je bijvoorbeeld gesubsidieerde gebieden waar de regering ontzettend veel geld stopt in het bouwen van een netwerk. De buis capaciteit is enorm, zodat ze de kans wordt verkleind dat in de toekomst de grond opnieuw open moet. Bij private money proberen operators gaan voor een meer veilige optie en onderscheiden zich door minder diep (60 cm) te bouwen, waardoor sneller toekomstige aanpassingen worden gerealiseerd.”

Benieuwd naar het hele verhaal van Joeri van Bogaert en de andere onderwerpen? Kom dan 11 oktober naar de Fiber Vakdag; het grootste kennis- en netwerkevent van de Nederlandse glasvezelsector.