De Nederlandse digitale economie kan niet zonder een wijdvertakt glasvezelnetwerk.

Finance

De Nederlandse digitale economie kan niet zonder een wijdvertakt glasvezelnetwerk. Steeds meer bedrijven hebben hun werkprocessen in de cloud ondergebracht. Voor de koppeling met deze externe cloud zijn ze aangewezen op een betrouwbare glasvezelverbinding. Aangezien de komende jaren meer bedrijven de transitie naar de cloud gaan maken, is de verwachting dat dit zorgt voor een toename van de vraag naar glasvezelverbindingen.

In de Nederlandse samenleving zien we tegelijkertijd dat meer mensen vanuit huis werken en studenten en scholieren op afstand onderwijs volgen. Voor het faciliteren van deze ontwikkelingen speelt glasvezel ook een belangrijke rol. Glasvezel biedt namelijk de mogelijkheid veel dataverkeer tegelijkertijd af te handelen. Daar komt bij dat ook steeds meer particulieren kiezen voor een glasvezelverbinding, die op steeds meer plaatsen in Nederland beschikbaar komt.

Uit bovenstaande ontwikkelingen kunnen we de conclusie trekken dat glasvezelnetwerken bijdragen aan een florerende Nederlandse digitale economie. De FCA is geen voorstander van uitgebreide overheidsbemoeienis op de markt voor glasvezel, maar gezien het maatschappelijke en economische belang van glasvezel is enige centrale regie wel gewenst. Daarnaast vraagt de FCA zich af of het wenselijk is dat glasvezelaanbieders op netwerkniveau de concurrentie met elkaar aangaan. We hebben gezien dat in sommige wijken door verschillende aanbieders twee verschillende glasvezelnetwerken tegelijkertijd worden aangelegd. De FCA is van oordeel dat deze overbouw een averechts effect heeft en tot kapitaalvernietiging leidt.

De nationale en internationale glasvezelmarkt groeit ontzettend hard. Op dit moment hebben ongeveer 4 miljoen Nederlandse huishoudens de mogelijkheid om glasvezel af te nemen. Die enorme toename ziet ook Joeri...
Vandaag publiceert de Fiber Carrier Association (FCA), de brancheorganisatie voor beheerders en operators van glasvezelnetwerken, de vierde editie van het jaarlijkse rapport ‘Nederland op glasvezel’, waarin de stand van zaken...
Op 30 juni 2020 organiseerde de FCA een online minicollege over het thema opdrachtnemer, dit keer virtueel. Onder leiding van gespreksleider Andrew van der Haar konden de deelnemers aan de...

De FCA is geen voorstander van uitgebreide overheidsbemoeienis op de markt voor glasvezel, maar gezien het maatschappelijke en economische belang van glasvezel is enige centrale regie wel gewenst.

Neem contact met ons op

Wilt u in contact komen met ons of heeft u vragen en/of opmerkingen? Wij helpen u graag! Vul het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.