Over ons

Over ons

De Fiber Carrier Association (FCA) werd opgericht in maart 2016 om de eigenaren van glasvezelnetwerken te ondersteunen en te adviseren op basis van trends uit binnen- en buitenland. De FCA spreekt met alle stakeholders in de glasvezelketen en vervult daarmee de rol van katalysator richting de (lokale) overheid, het bedrijfsleven en alle andere betrokken partijen.

In onze digitale economie zijn we geheel afhankelijk van betrouwbare en snelle verbindingen. Het is de taak van alle deelnemers, partners en kennispartners om de kwaliteit van deze verbindingen voortdurend te verbeteren en glasvezelverbindingen beschikbaar te maken voor bedrijven en huishoudens.

Als het gaat om de dekking van glasvezel loopt Nederland voorop. Dat is een mooie ontwikkeling, maar tegelijkertijd zien we op het niveau van landelijke en lokale overheid dat de uitvoering van beleid niet altijd goed verloopt. Subsidies om glasvezeldekking te stimuleren komen niet altijd beschikbaar en lokale overheden hanteren soms afwijkende procedures bij het aanvragen van vergunningen.

In de glasvezelsector zien we tegelijkertijd verschillende initiatieven ontstaan. Dit zijn positieve ontwikkelingen, maar tegelijkertijd leidt dit tot een versnipperde markt met minder samenwerking, ontbreken van objectieve informatie en onduidelijkheid voor stakeholders, zoals de lokale overheid.

Vanuit de FCA overzien we landelijke trends en ontwikkelingen en samen met onze deelnemers, partners en kennispartners zijn we in staat om via kennisbundeling de belangen van de glasvezelsector op een goede manier te behartigen.

Wat hebben we al bereikt?
De FCA heeft met zijn jaarlijkse rapport Nederland op Glasvezel onder andere bereikt in 2018 dat Mona Keijzer, de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Kamervragen heeft beantwoord over de gestagneerde uitrol van glasvezel. Daarmee stond het onderwerp in politiek Den Haag weer op de kaart.

O.a. in 2023 het actieplan chronisch te kort ICT’ers die in ontvangst is genoemen door minister Adriaaansens. In 2022 en 2023 kamervragen over zeekabel en moeilijkbereikbare adressen.

Ook heeft de FCA veel media-aandacht weten te genereren met zijn rapporten, waaronder in landelijke media. Tevens neemt de FCA deel aan verschillende overleggen met Economische Zaken, en staat het voortdurend in contact met zowel nationale als internationale organen en branche verenigingen die zeggenschap hebben over of zich hard maken voor de randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om glasvezel aan te leggen en te onderhouden.

Wilt u zich aansluiten? Uw organisatie is van harte welkom.

“De FCA heeft in de afgelopen jaren veel landelijke media-aandacht weten te genereren met zijn rapporten.”

Bestuur

Andrew van der Haar

(Directeur & Secretaris)

Andrew is sinds 1997 actief in de ICT sector. In 2010 richtte hij B2B ICT- dienstverlener Atlantis Data op. In 2012 werd hij directeur van Datacenter Groningen te Zuidbroek en in 2019 opende hij Datacenter Almere. Andrew is mede-oprichter van de FCA.

Janarthanan Sundaram

Janarthanan Sundaram

(Voorzitter)

Janarthanan Sundaram (42) is medeoprichter en managing director van Bright Access en Projectbureau Glasvezel. Bright Acce
ss is leverancier van zakelijk glasvezel op bedrijventerreinen met een heldere ambitie: de grootste in z’n soort worden. Met een achtergrond en studie (University of Twente) in techniek en een continu streven naar innovatie en groei, staat hij aan de basis van het succes van zijn bedrijf.

Marbo Rooseboom

(Penningmeester)

Marbo is in het dagelijkse leven werkzaam als Projectmanager bij Relined Fiber Network. Hij is al sinds begin 2015 actief in de glasvezelsector. Hij is begonnen bij Glazen-Maas als Quality Manager Network.

Lex Nicolai

Lex Nicolai

(Algemeen Bestuurslid)

Lex Nicolai is oprichter van Blue Fiber. Blue Fiber levert snel internet voor zakelijke gebruikers. Naast zijn functie als Directeur is hij ook bestuurslid van de FCA en maakt zich daar hard voor de fiber sector. Zijn jaren lange ervaring in de telecom, energie en televisie broadcast sector, met de hands on en juridische kennis dat Blue Fiber een toonaangevende onderneming is. Ze zetten zich in om betaalbare verbindingen aan ondernemers te leveren.

Robert van Tuinen

(Algemeen Bestuurslid)

Robert is verantwoordelijk geweest voor de strategische ontwikkeling rondom het havenbedrijf Groningen Seaports. Hij is ruim elf jaar betrokken bij diverse regionale en internationale IT- en glasvezelontwikkelingen. En nu werkzaam bij Gasunie als Director Industry Cluster

Voormalige bestuursleden

Teun van der Velden

(Algemeen Bestuurslid, 2018-2023)

Teun is werkzaam als Product Marketeer bij Breedband. Hiervoor was hij onder andere werkzaam als Manager Operations & Development binnen Breedband Regio Eindhoven (BRE-EFX)

Rick van Fucht

(Voorzitter, 2016-2018)

Rick was als één van de mede-oprichters van 2016 tot maart 2018 voorzitter van de FCA. Hij werkte onder andere bij Relined en NL-ix. Momenteel is hij Manager Connectivity bij NorthC Datacenters.

Niels van der Pluijm

(Penningmeester, 2016-2018)
Niels was als één van de mede-oprichters van 2016 tot maart 2018 penningmeester van de FCA. Hij is al vele jaren actief in de telecom en sinds juni 2010 directeur van Breedband Tilburg.

Fokke Martine

(Algemeen Bestuurslid, 2017-2020)

Fokke Martini is onder andere werkzaam als directeur van Stadsring Leeuwarden, dat in 2002 is gestart en glasvezelverbindingen biedt voor het bedrijfsleven in de Friese hoofdstad.

Lex Wi

Lex Wils

(Voorzitter, 2018-2023)
Lex is verantwoordelijk voor netwerk development en innovaties binnen de Eurofiber Group. Hij is al 20 jaar actief betrokken bij de ontwikkeling en uitrol van glasvezelnetwerken in Nederland en daarbuiten

Jeroen van de Lagemaat

(Algemeen Bestuurslid, 2016-2017)
Jeroen was van november 2016 tot december 2017 algemeen bestuurslid van de FCA. Hij is directeur van NDIX en was lange tijd werkzaam bij de Universiteit Twente.

Peter Oskam

(Secretaris, 2016-2019)
Peter is directeur van Rekam. Hij houdt zich op technisch- en commercieel vlak al sinds zijn afstuderen aan de TU Delft (2004) bezig met de aanleg en mogelijkheden van glasvezelnetwerken. Hij was van 2016 tot 2019 secretaris van de FCA.

Neem contact met ons op

Wilt u in contact komen met ons of heeft u vragen en/of opmerkingen? Wij helpen u graag! Vul het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.